Vandaag is het Wereld Kankerdag. Een dag waarop we stil staan bij kanker. Het raakt mij iedere keer weer als ik lees dat 1 op de 3 mensen vroeg of later te maken krijgt met kanker. In een gemiddeld gezin van 4 personen zijn dat er dus al 2! Dit jaar wordt door de organisatie achter deze dag stilgestaan bij kanker in coronatijd. Want ernstig ziek worden door kanker is al ingrijpend, de strenge maatregelen vanwege een eng virus (en het virus zelf), maken het alleen maar ingrijpender en kan voor extra stress, angst en eenzaamheid zorgen bij kankerpatiënten. Het is dus heel goed dat hier vandaag extra aandacht voor is.  


Nu hoorde ik gisteren op het nieuws, dat er minder kankerdiagnoses zijn vastgesteld het afgelopen jaar. En dat dat geen goed nieuws is, omdat mensen niet naar de dokter durven. Vanwege het coronavirus of de gevolgen daarvan in de zorg. 

Geloof mij, ik begrijp dat heel goed. Ik heb zelf ook een moment gehad, afgelopen jaar, waarop ik twijfelde over iets. Een lichamelijke klacht. Ik kon het niet direct verklaren. En dan gaan bij mij alle alarmbellen af. Want ja, in het verleden is een onverklaarbaar lichamelijk ongemak een kwaadaardige tumor gebleken. Dus je weet maar nooit he. En afgelopen jaar dacht ik ook: ik kan vast niet terecht bij de dokter, ze hebben het te druk met corona patiënten. Ik wil de dokter niet belasten met mijn klacht wat misschien niets is. 


MAAR WAT MISSCHIEN WEL IETS IS! Nu schrijf ik dit niet om je bang te maken. Maar als je je zorgen maakt over iets, dan is dat altijd gegrond en een reden om een expert met je mee te laten kijken. En niet dokter Internet, maar een echte, met een diploma op zak. De huisartsen hebben plek voor jou. De ziekenhuizen hebben plek voor jou. Dus laat je checken. 

Als je bijvoorbeeld een knobbeltje voelt in je borst. Dan ga je naar de dokter. En ja, de gedachte over wat het allemaal kan zijn en teweeg kan brengen is beangstigend. Maar wat nog veel beangstigender is, is als je te lang blijft doorlopen met zo’n knobbeltje en de mogelijke gevolgen daarvan. Dus: check jezelf en laat je checken! De dokters hebben tijd voor jou, echt! 


Dat gezegd hebbende, wil ik alle kankerpatiënten laten weten dat je niet alleen bent. Er zijn meer mensen die in een soortgelijke situatie als jij zitten, en als je je eenzaam voelt weet dan wel: je bent niet alleen! En je hoeft het niet alleen te doen. Zoek contact met lotgenoten via inloophuizen, jouw behandelend arts of gespecialiseerde kankercentra. Want herkenning en erkenning vinden bij anderen geeft verlichting en dat zorgt ook voor minder stress en angstgevoelens. En dat helpt jou om er sterk en zeker(der) doorheen te gaan.

Wereld Kankerdag – ga naar de dokter!

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *