Misschien denk je: leuk hoor zo’n herstelcoach, maar wat doe je eigenlijk dan? Ik heb deze term zelf bedacht, misschien dat die wel vaker wordt gebruikt dat weet ik eigenlijk niet.

Coaching houdt kortweg in, dat ik als coach jou help om jezelf te helpen. 
Als je herstellende bent, in dit geval van de ervaring met en behandeling tegen kanker, kan er veel op je af komen en kan het daardoor moeilijk voor je zijn om de zaken waar je tegen aan loopt/ mee worstelt, echt aan te pakken. 


Ik zal je laten weten hoe ik er tegenaan keek, toen het hele kankercircus bij mij op gang kwam; ik weet het nog heel goed namelijk! Ik voelde me sterk, stond op het punt om te starten met de chemokuren, en keek uit naar het jaar 2017 waarin alles over zou zijn. Ik had in mijn omgeving iemand die ook te maken had gehad met kanker en die was daarna behoorlijk depressief geworden en kwam over alsof ze de weg kwijt was geraakt. Ik las dat ook vaak in andere ervaringsverhalen, dat het na de behandel-tornado pas echt zwaar was en dat veel mensen daar erg veel last van hadden. Ik zei tegen een vriendin: “daar heb ik echt geen tijd voor, dat gaat mij niet gebeuren”.

Nou. Grote mond en een beetje naïef was het wel. Want ook ik kwam in de knoop toen de wind ging liggen… 
Nu is het zo dat er in mij, naast die grote mond, ook een flinke dosis assertiviteit, creativiteit en doorzettingsvermogen verscholen zat, waarvan ik zelf het bestaan nog niet wist. Dit durf ik nu, 5 jaar na dato, wel te zeggen. 


Ik dacht dus op een dag, als een ander dat niet kan vinden in zichzelf, die assertiviteit en creativiteit, dan wil ik die ander, mijn bondgenoot, wel helpen dat vuurtje in zichzelf aan te wakkeren. Want iedereen, ik herhaal, IEDEREEN, heeft het assertieve/creatieve/doorzettersvuur in zich. En als je dit eenmaal hebt gevonden, zal je herstel makkelijker gaan. 


Hoe werkt dat dan? Ik kan mij voorstellen dat het tot nu nog wat vaag is, want herstellen op zich is een heel breed begrip. Iedere kankerpatiënt loopt dan ook tegen andere ‘hobbels’ aan. Om een voorbeeld te geven; stel je vindt het moeilijk om te gaan met jouw omgeving (familie, vrienden, collega’s). Je hebt de behandelingen achter de rug en je staat niet meer in de volle aandacht als patiënt. Langzaam lijkt het alsof jouw omgeving er van uit gaat dat je weer beter bent en dus weer gewoon mee kunt doen. Of misschien verwacht jij dat alleen van jezelf? Dit zijn gekke en moeilijke hobbels om te nemen. Maar als je daar eenmaal inzicht in hebt, kun je wel verder en wordt jouw leven makkelijker. Ik kan je helpen in het verkrijgen van dit zelfinzicht en hoe je hierover in gesprek gaat met jouw omgeving. Dit is een onderdeel van herstellen. 

Of iets concreter: je voelt je nog erg vermoeid en vindt dat zelf moeilijk te accepteren. Daarnaast weet je niet goed of en hoe je dit kan verbeteren. Waar moet je beginnen, waar leg je de lat en hoe kom je tot die acceptatie van je nieuwe ‘ik’? Ook hierin kan ik jou helpen, jezelf te helpen. 


Andere herstel-thema’s waar je aan zou kunnen denken:

  • Voeding/ afvallen
  • Eenzaamheid
  • Solliciteren
  • Financiën
  • Bewegen/ conditie verbeteren
  • Grenzen opnieuw ontdekken en deze ook aangeven/ respecteren

Deze lijst kan nog veel en veel langer worden, deze voorbeelden zijn er vooral om je een idee te geven. 


Wil je een kennismakingsgesprek met mij, om te onderzoeken of jij toe bent aan een herstelcoach? Dat kan! Check hier hoe je mij kunt bereiken. Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten en aan de slag te gaan!

‘Herstelcoaching’ wat houdt dat eigenlijk in?

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *