P ROOS T

Na alle behandelingen kreeg ik vaak de vraag: “en, ben je weer een beetje de oude?” waarop ik steevast antwoordde: “Ik ben de nieuwe!”

Ik had al snel door dat kanker – of eigenlijk de behandeling tegen de kanker – iets onomkeerbaars is. Ik kon dit relativeren en accepteerde de situatie door te besluiten dat ik ‘de nieuwe’ ben. Dankzij een bondgenoot uit een herstel&balans groep weet ik dat de latijnse vertaling ‘Nova Me’ is, en de titel van mijn website was geboren.

Ik ben Rosanne en kreeg op mijn 29e de diagnose borstkanker met een uitzaaiing in mijn okselklier.
Na een doorverwijzing vanuit Alkmaar naar het AvL (Nederlands Kanker Instituut -Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam), een second opinion aldaar, een bevroren eierstok zodat ik wat achter de hand zou hebben als het allemaal niet meer zou werken na de chemo, DNA onderzoek en allerlei andere ingewikkelde keuzes, ben ik eind 2015 begonnen met chemotherapie gecombineerd met immunotherapie. Negen kuren wat in totaal een half jaar in beslag zou nemen (als alles volgens plan zou gaan).

Uit het DNA onderzoek kwam – thank god – niks geks, het was toch toevallig dat mijn moeder dezelfde diagnose had op ongeveer dezelfde leeftijd…

Na (en dankzij) de chemokuren heeft mijn chirurg werkelijk geweldig werk verricht met een borstsparende operatie. Ook de okselklier die aangetast was, hebben ze weggehaald en de rest hebben ze laten zitten. Daarna mocht ik nog 21 bestralingen ondergaan. Vervolgens – na een welverdiende vakantie op Ibiza – ben ik gestart met hormoontherapie and still going strong.

Dat is de praktische invulling geweest, die op zichzelf al behoorlijk zwaar was. En dan het mentale stuk nog, want de confrontatie met een ziekte waar veel mensen aan dood gaan deed veel met mij. Misschien nog wel meer dan het fysieke stuk. En nog steeds ben ik er veel mee bezig. Het ondergaan van die behandelingen, die vaak veel tijd in beslag nemen én fysiek veel aanrichten zorgen gewoon voor een achtbaan aan levensvragen, gedachten, gevoelens en emoties.

Dat maakte dat ik in de zomer van 2019 volledig instortte. Ik ben dan ook een klassiek voorbeeld van een jonge kankerpatiënt die het leven zo graag weer wilt oppakken, dat zij in een burn-out terecht komt. Een heel andere manier van ziek zijn met een heel andere aanpak voor het herstel.

Op mijn eigen, open en positieve wijze ben ik hiermee om gegaan en nu ik weer beter ben (ja, alle therapieën hebben hun werk uitstekend gedaan, en nog steeds) zie ik kans om mijn visie op ziek zijn én herstellen te delen met de wereld. Want hoe zwaar het ook is, hoe k*t de ziekte is en hoeveel schade het ook aan kan richten, als je de wereld en de situatie waar je in zit op een positieve manier benaderd is het tóch een stukje minder zwaar.

Ik ben nog steeds mijn oude ik, geen zorgen. Toch maken mijn recente levenservaringen, het effect van de ziekte én de behandelingen daarentegen mij ‘de nieuwe ik’.

Hello World – Here I Am!

Naast schrijven over mijn eigen ervaringen, kan ik jou ook helpen bij jouw ervaringen met kanker en advies geven in jouw herstel. Laat het mij weten via mijn site, Facebook pagina of via Instagram.

Nova me

Berichtnavigatie


4 gedachten over “Nova me

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *