Vieren

Het leven is een feest, je moet alleen wel zelf de slingers ophangen.
Veel mensen onderschatten de kracht van het vieren van kleine en grote successen. Zéker in zware tijden is ieder klein succesje een reden om er even bij stil te staan. Want dat geeft de burger moed. Een zware periode in je leven, wat de oorzaak ook is, is veel beter vol te houden als je een positieve mindset hebt.

In het begin van mijn kankertijd maakten we elke vervelende ziekenhuisafspraak een beetje minder vervelend, door daarna een lekker stuk taart te eten of een gevulde koek. Of nieuwe kleren te kopen. Dat was natuurlijk lekker en fijn, maar die taartjes blijven uiteindelijk wel zitten op de heupen en achteraf gingen die daar toch iets minder makkelijk van af dan gedacht. Ik weet ook inmiddels dat onder andere geraffineerde suikers en vet niet de beste middelen zijn om kanker mee te bestrijden. Integendeel, je werkt de behandelingen eigenlijk tegen want kankercellen gaan wel lekker op suiker. Maar goed, dat is een ander interessant onderwerp waar ik zeker ook nog wel een blogje over zal schrijven. Voor nu: af en toe taart kan, maar niet stééds. Kies je moment, zou ik zeggen.

De eigenlijke functie van dat taartje was een moment van stilstaan bij en het verwerken van hetgeen er gebeurde. Even evalueren, laten bezinken wat er allemaal gezegd was en gedaan moest worden. Soms gewoon even de slappe lach om de bizarheid van het alles – of juist een traan. Die momenten waren voor mij heel belangrijk. Of ik nu alleen was of met mijn naasten, we namen even de tijd voor elkaar en voor wat er gebeurde in mijn/ ons leven. Om daarna weer verder te kunnen met de orde van de dag: de boodschappen, werken of de was ophangen.

Terug naar het vieren en die slingers. Slingers die je niet altijd meteen kunt vinden. Soms moet je even zoeken, misschien wel helemaal op zolder, maar iedereen heeft er altijd wel een paar liggen…

Het leven een feest als je kanker hebt? Not really. Verre van. Daarom is het juist belangrijk om de goede, positieve gebeurtenissen te vieren. Je kunt na elke afgeronde chemokuur of na elke mijlpaal in je behandelproces, met mensen die in je hart zitten stil gaan staan bij die mijlpaal of overwinning. Door gewoon even bij elkaar te komen. De momenten samen zijn nu eenmaal extra belangrijk in deze tijd. En je kan natuurlijk letterlijk slingers op gaan hangen. Maar dat hoeft niet! De slingers die ik bedoel staan symbool voor allerlei manieren van vieren. Jij kunt dat helemaal zelf bepalen.

Jarig! Dus een pannenkoekenfeest met al mijn vrienden.

Als je budget het toelaat, koop je iets leuks voor jezelf. Of als je energie het toelaat, ga je in jouw favoriete restaurant uit eten. Of je bestelt iets lekkers en laat het thuis bezorgen. Koop allemaal lekkere fruitsoorten, knal ze in de blender en trakteer jezelf op een vitamine-boost. Maak een mooie boswandeling. Nodig ál je vrienden uit voor een pannenkoekenfeest (dat deed ik – zie foto). Kijk een leuke nieuwe film in de bioscoop met een extra grote bak popcorn. Pak je koffer en vertrek voor een paar dagen naar Parijs of een andere inspirerende plek (dat deed ik ook – zie andere foto). En zo kan ik nog wel even doorgaan. Doe wat bij jou past en waar jij blij van wordt. Want positieve vibes, die heb je nodig. En de enige persoon die dit voor jou kan regelen, ben jij zelf. With a little help, from your friends (and family).

Twee nachtjes Parijs om even op te laden voor de volgende kuur.

Door de kleine en grote succesjes te vieren help je jezelf (en je omgeving) om een positieve mindset vast te houden of weer op te pakken. Soms komt het uit je tenen, maar dat maakt het ‘feest-gevoel’ alleen maar grootser en waardevoller.

Naast schrijven over mijn eigen ervaringen, kan ik jou ook helpen bij jouw ervaringen met kanker en advies geven in jouw herstel.

Vieren

Berichtnavigatie


9 gedachten over “Vieren

  1. Ik ga er mijn voordeel uit halen. Nu 5 weken na mijn operatie van endeldarm kanker, een permanente stoma en nog heel veel pijn…..Jij ook heel veel sterkte en nog meer vrolijke slingers toegewenst….
    Janny.

    1. Lieve Janny, een stoma krijgen is een heel ingrijpende gebeurtenis voor jou en je lichaam heeft tijd nodig daar aan te wennen. Heel begrijpelijk dat je even niet weet wanneer je je ‘vier-momentjes’ moet pakken. Probeer een moment te vinden waarop jij de slingers op kunt hangen voor jezelf. Al is het maar iets kleins, het zal je positieve energie geven. veel kracht en beterschap toegewenst voor jou. liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *