Hier deel ik handige uiteenlopende tips, zaken die mij hebben geholpen tijdens en na mijn ziekteperiode. Heb je zelf tips te geven of ben je juist op zoek naar tips over een bepaald onderwerp? Laat het mij weten, via social media of mail naar me@rosannetanja.nl


Praten helpt.
Als er iemand ook goed naar je kan luisteren (en goed luisteren is een vak apart) is het fijn om te praten over wat je allemaal bezighoudt als je ziek bent. Je hebt angsten, zorgen, gedachten en gevoelens die je misschien niet kwijt kunt bij je naasten of een arts. Er zijn genoeg coaches en therapeuten die geschikt zijn voor een aantal praatsessies. Lotgenoten (ik zou zeggen bondgenoten) contact kan ook heel waardevol zijn. Het kan je het gevoel geven dat je niet alleen bent en dat kan al goed helpen. Praten en het delen van je sores, lucht op en zorgt ervoor dat je vooruit kan. Het kan je nieuwe inzichten opleveren en daardoor de zwaarte van jouw proces verminderen. Ook ik sta open voor een praatsessie, laat het mij weten als je behoefte hebt aan zo’n luisterend oor.


Er even tussenuit?!
Zoals ik in mijn blog ‘Vieren’ heb verteld ben ik spontaan twee nachten naar Parijs gegaan. En later in mijn chemo-periode ben ik ook nog naar Boedapest gegaan. Ik zou dit iedereen aanraden, als je energie én gezondheid dit toelaat. Doe dit soort dingen dan ook in goed overleg met je behandelend arts en laat je goed informeren waar je op moet letten. Want je bent nu eenmaal veel vatbaarder voor virussen of iets soortgelijks.


Misselijkheid
Tijdens mijn chemo’s heb ik mij gelukkig niet heel erg vaak misselijk gevoeld. In het begin bijna niet, toen ik er meer kuren op had zitten kwam het vaker en bleef het langer hangen. Maar wat is dat toch een vreselijk gevoel! En het kost echt veel energie. De ziekenhuizen geven vaak al veel tegen misselijkheid. En hier nog wat trucs die mij hielpen er (even) vanaf te zijn:
Cola! Als je mij kent weet je: ik wil zo min mogelijk slechte suikers innemen, wat ik nodig heb haal ik uit fruit of natuurlijke suikers. Maar tijdens de chemotherapie had ik standaard cola in huis! Want dat ‘neutraliseert’ de maag en daardoor was bij mij dat misselijkheidsgevoel weg.
Gember! Gember is ook heel goed tegen misselijkheid. Daarnaast is het heel erg gezond en goed tegen allerlei andere kwaaltjes. Snij dunne plakjes voor verse gember thee, of gebruik het in je warme eten.
Bouillon! Een kopje tuinkruidenbouillon kan ook echt goed helpen. (Andere mag ook natuurlijk, maar ik ben vega, vandaar.) Of laat iemand een lichte groente- of kippensoep voor je maken. Is heel voedzaam en pak je gelijk wat vocht mee.
Zuurstof! Toch even een klein stukje lopen buiten en dan goed in- en uitademen. Gaat lopen niet? Even zitten is ook genoeg.


Samen is beter dan alleen
Ik hoor nog veel te vaak dat mensen alleen, dus in hun eentje, naar belangrijke afspraken gaan. Mijn advies is: neem iemand mee. Al is het alleen al voor de gezelligheid. Want samen is beter dan alleen. Zeker als het belangrijke gesprekken met een arts zijn, twee horen namelijk meer dan één. Je kunt overrompelt raken door wat je te horen krijgt en de ander kan dan voor jou goed luisteren, vragen stellen en eventueel meeschrijven.
Soms lijken afspraken niet heel belangrijk, maar blijkt dat gaandeweg toch wel het geval. Daarom is het het beste altijd samen te zijn met iemand. Natuurlijk kies je voor een persoon die je vertrouwt en waarbij jij je goed voelt. Daarnaast is het gewoon fijner om dit soort momenten met iemand te kunnen delen. En geloof mij: je bent een ander niet tot last! Hoe zou jij het vinden als jouw partner/ vriendin/ oma/ collega of wie dan ook, jou mee vraagt? Grote kans dat jij dat met liefde voor de ander zou doen. En waarschijnlijk hebben veel mensen het al aangeboden.
Dus: wees verstandig en niet zo eigenwijs 🙂 en vraag iemand mee naar je eerstvolgende afspraak.